Valkuilen bij online dating

Valkuilen bij online dating

Valkuilen bij online dating
14 mei 2020

Daten via het internet kan best vermoeiend zijn. Vroeger was je beperkt tot afspraakjes via sociale kringen en als je op die manier niet aan de bak kwam kon je nog adverteren in de krant. Met de komst van online dating ontstonden meteen termen als "ghosting", "breadcrumbing" en "roaching". Stuk voor stuk valkuilen die nu eenmaal voorkomen bij online dating.

Ghosting

Ghosting is alles behalve geestig. Voor het slapen gaan stuur je nog een bericht naar je geliefde, maar een antwoord blijft uit. Je gaat er dan maar vanuit dat hij of zij al ligt te slapen en stuurt de volgende morgen opnieuw een berichtje. Opnieuw krijg je geen antwoord dus je besluit te bellen, maar hij of zij neemt niet op. Dit is een perfect voorbeeld van ghosting. Je hebt een leuk, veelbelovend contact met iemand, maar die is plots niet meer te bereiken en laat ook niets meer van zich horen.

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de mannen en vrouwen die online daten dit al eens heeft meegemaakt. Ook blijkt dat de helft van de respondenten het zelf ook al eens heeft gedaan. Het slachtoffer van ghosting blijft achter met vraagtekens, onduidelijkheid en een schuldgevoel. De dader neemt aan dat dit de minst pijnlijke manier is om het contact te verbreken.

Ghosting is buitengewoon egoïstisch. De "ghost" denkt alleen aan zichzelf en niet aan de gevoelens van de ander. Als je gewoon uitlegt waarom je niet verder wilt gaan, kan de ander dit verwerken en zijn of haar leven hervatten.

Denk jij dat je te maken hebt een ghost? Trek dan niet te snel je conclusies. Soms zondert iemand zich even af vanwege emotionele problemen die niets met jou te maken hebben. Ga niet meteen van het ergste uit en probeer om erachter te komen waarom hij of zij even van de radar is verdwenen. Pas als je merkt dat de persoon in kwestie gewoon zijn dagelijkse dingen doet, en jou verder geen levensteken geeft, is er mogelijk sprake van ghosting.

Als iemand ineens niets meer van zich laat horen kan dit een teken zijn dat jullie contact te intensief is geweest. Vooral als iemand langdurig alleen is geweest kan een nieuwe relatie soms tot een benauwd gevoel leiden. Misschien heeft hij of zij wat tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. Stuur geen duizenden berichten, maar laat het even links liggen. Besteed wat meer aandacht aan jezelf of je vrienden. Als je liefje binnen een week niet reageert mag je er wel vanuit gaan dat dit ook niet meer gaat gebeuren.

Breadcrumbing

Breadcrumbing is nog zo'n vervelende valkuil. Jullie hebben elkaar een aantal keren gezien, en dat was best gezellig. De ene persoon heeft er nog niet echt gevoelens bij en wil best contact onderhouden, want wie weet... Jij bent zowat smoorverliefd en schreeuwt dat dan ook letterlijk van de daken. Je hebt het misschien zelfs al op social media gezet en al je vrienden ingelicht.

De persoon die twijfelt blijft je berichtjes sturen. Nét genoeg broodkruimels om je sprankje hoop in leven te houden. Misschien wil die persoon het contact nog niet verbreken, omdat hij of zij de aandacht leuk vindt. Of misschien wil die persoon gewoon een keer met je naar bed. Aangezien er bij jou gevoelens in het spel zijn, lees je al die berichten met een roze bril op.

Je hebt de hele week niks gehoord en dan krijg je toch weer een bericht. Je denkt misschien dat die persoon het druk had en stelt jezelf gerust. Die persoon moet jou wel leuk vinden, anders zou hij toch niet weer zo'n uitgebreid bericht sturen?

Als je moeite moet doen om het gesprek op gang te houden en moet leuren voor een vervolgafspraakje, stop er dan mee! Steek geen energie in mensen die niet voor je kiezen. Mensen die zich bezig houden met breadcrumbing zetten je als het ware op de reservebank. Zodra ze zich vervelen, geen aandacht van anderen krijgen, of zin hebben in seks, weten ze jou te vinden. Verder negeren ze jou.

Roaching

De term "roaching" komt van het Engelse woord "cockroach", dat kakkerlak betekent. Wees gerust, het heeft niets te maken met het daten van Feyenoord-supporters. Een kakkerlak is nooit alleen! Als je een kakkerlak ziet, dan zijn er meerdere kakkerlakken in de buurt. Je kunt ze alleen niet direct zien.

Bij roaching is de persoon met wie je aan het daten bent stiekem ook nog met andere mensen aan het daten. Zodra je die persoon daarmee confronteert, beweert hij/zij niet te weten dat jullie in een monogame relatie zitten.

Op zich is het natuurlijk prima als je met meerdere mensen date, zolang je hier allebei vanaf weet. Je kan swingen of een open relatie hebben, maar als het stiekem wordt gedaan is het uiteraard wel een probleem.

Als je er achter komt dat je het slachtoffer bent van roaching dan voel je jezelf behoorlijk stom. Onterecht! Het ligt niet aan jou. Je bent op een geraffineerde manier opgelicht en je bent zeker niet de enige die dit is overkomen. Het heet niet voor niets kakkerlakken-gedrag.

Registreer gratis op Parship

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden